25.11.2019
Letošnímu Kypru vládly jednoznačně tenisky (a taky trochu mikiny). Co to znamená?
Stáže v programu Erasmus + v kyperské Larnace se účastnilo 15 žáků a téměř všichni byli posedlí nákupem tenisek různých barev, značek, vzorů. Praxe je zajímala taky, ale co si budeme namlouvat – byla až na druhém místě. Shopping jednoznačně zvítězil. Někteří byli teniskama tak posedlí, že nezůstali u jednoho páru, pro jistotu nakoupil i pro své drahé polovičky. Dalším artiklem byly mikiny Pull and Bear, protože ty už tak jaksi patří k tradici. Kdo si mikinu nekoupí, jakoby na Kypru ani nebyl.
Ale stáž nebyla o nakupování, přece jenom pracovní program se plnit musel. Servírky a číšníci obsluhovali hosty, chystali slavnostní tabule, učili se správně uvařit kyperskou kávu v džezvě, dělali frappé. Kuchaři si dost mákli v kuchyni, uvařit chutné stifado a upéct musaku nebylo až tak jednoduché, jak se na první pohled zdálo. Cukrářky válely těsto, učily se připravit tashinopitu – moc dobré pečivo, které se pro dietářky ani trochu nehodí, protože cukru je tam víc než dost.
Měli jsme příkaz od pana ředitele vrátit se ve stejném počtu. No, úplně to neklaplo, protože jsme tam nechali Toma. Tomáš absolvuje dlouhodobou stáž a vracet se bude až v lednu. Tiše mu závidíme – krásné počasí, teplé moře, usměvavé lidi, super praxi. My jsme to všechno měli taky, ale už jsme zpátky a musíme se zase učit, ach jo.
Jak budeme na stáž vzpomínat? Jenom v dobrém, bylo to luxusní, měli jsme se super. Naučili jsme se spoustu nových věcí, poznali místní zvyky, navázali přátelství s kuchaři a servírkami, kyperskými studenty. Dokonce jsme i sportovali. Lítat po hřišti v takovém vedru, hrát fotbal a volejbal, byl pro nás téměř nadlidský výkon, ale dali jsme to. :) Jsme rádi, že jsme mohli vycestovat, poznat jinou kulturu, spojit příjemné s užitečným – užít si a naučit se uvařit pokrmy tradiční kyperské kuchyně.
Kdo by se chtěl dovědět více, ať přijde na Den otevřených dveří 5. prosince a může si třeba ochutnat pravé kyperské stifado, které budeme vařit přesně podle receptu šéfkuchaře George z kyperského hotelu Sun Hall. A pustíme vám taky video, ať se můžete přesvědčit na vlastní oči, že mobility v programu Erasmus+ prostě za to stojí a my jsme si to užili. :)
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.