07.06.2022
Na jaře 2022 se žáci naší školy účastnili stáže v programu Erasmus+ , vycestovali do slovenského Námestova.
Cukráři pracovali v cukrářské výrobně a učili se připravovat bratislavské rohlíčky a tradiční slovenský dezert krémeš z medového těsta. Nad rámec svých povinností se také podíleli na přípravě zákusků z odpalovaného těsta, pekli větrníčky s různými náplněmi, ale i dorty. Zdokonalovali se v modeláži (vyráběli lego kostky, srdíčka, figurky, církevní motivy).
Prodavačky měly praxi v COOP Jednotě Tempo, zaměřily se na pultový prodej, komunikaci se zákazníky a balení zboží. Holky tvořily nádherné balíčky, balily drogistické zboží do kyblíčků, čokolády do srdíček a moc se jim to líbilo, protože s takovou aktivitou se zatím u nás ve škole zatím nesetkaly.
Stáže se účastnila i učitelka odborného výcviku, která se zdokonalovala v praktických dovednostech a získala nové odborné znalosti v cukrářském oboru.
Kromě praxe měli žáci připravený i bohatý doprovodný program, navštívili Oravský hrad, poutní místo Klin, kde se nachází kopie slavné brazilské sochy Ježíše Krista. Věnovali se i sportovním aktivitám, zahráli si bowling, zaskákali si i na trampolínách; navštívili skanzen Zuberec a nechyběla ani projížďka lodí po Oravské přehradě.
Všichni účastníci se vrátili velmi spokojeni a chtějí vyjet znovu. :) Nejvíc oceňovali přístup učitelů partnerské školy k praxi; moc jim chutnaly trubičky, které jsou sice menší, ale o to nadýchanější; domácí záviny, ve kterých se náplněmi nešetří; a zmrzlina připravená dle italské receptury, která byla naprosto luxusní.
Přejeme všem účastníkům, aby jim elán vydržel co nejdéle, ideálně po celou dobu jejich studia.
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.