Kuchař - číšník

zaměření kuchař

Vystuduj u nás kuchaře a žádnej Pohlreich si na tebe jen tak nepřijde .. nebudeš totiž vařit blafy! :)

Praxe, praxe a zase praxe

Myslíš, že se z někoho stal dobrý kuchař sezením v lavici? Ne, nestal. A přesně takhle se k tomu u nás stavíme. Praxe je tu na prvním místě - chceme z tebe totiž udělat opravdu dobrého kuchaře, ne ti dát jen výučňák a zmiz. Vařit se naučíte přímo v profesionálně vybavených kuchyních našich smluvních restaurací a hotelů.

Naši mistři a absolventi

Naši mistři jsou opravdoví mistři (i svého řemesla). Michelinskou hvězdu sice nemají, co ale rozhodně mají, jsou léta praxe a trpělivosti. A to je přesně to co potřebují, aby z tebe udělali dobrého kuchaře. Jsou přísní, ale zároveň lidští. Nic ti neodpustí, což tě ze začátku bude štvát, ale nakonec to oceníš. Zjistíš totiž, že tě někam opravdu posunuli. Jestli tě nenaučí dobře vařit oni, tak nikdo! :)

Radim Valenta

UOV

Když jsem se v 15 letech rozhodoval, čím budu, kuchařina na Štursovce byla jasná volba. :) Makal jsem v mnoha evropských zemích, pak jsem začal předávat své zkušenosti žákům ze Štursovky v NH hotelu. Nejlepší absolventi se stali součástí našeho týmu. Jestli máte chuť vařit, přijďte mezi nás.

Více o mně…

David Kušnier

UOV

Pokud se na něco těšíte, tak ani budík ráno nepotřebujete. Aby se z vás stali „cool“ kuchaři, nepotřebujete kérku. „Cool“ dnes znamená, že máte práci, která vás baví a které rozumíte. A já si chci dokázat, že vás vařit naučím. :) A kdyby to nestačilo, tak přidám i kurzy studené kuchyně. :)

Více o mně…

Dagmar Burešová

UOV

Ve škole mě nehledejte, ale v hotelu Hesperia, tam se zajímejte! Hotel je to veliký, neztratíš se ani ty! Vaří se tam dobroty, přijď ochutnat taky ty! :)

Více o mně…

Milan Kouřil

UOV

Zkušeností mám plno a velmi rád je předám všem, kteří budou mít zájem.  Takže se na všechny kuchaře moc těším a společně to zvládneme. Možná se vám jednou povede vařit třeba na Novém Zélandu nebo zámořských lodích tak, jako se to povedlo mně. Moje rada – běžte do toho naplno hned od začátku. :)

Více o mně…

Petr Čuky

absolvent

Vaření mě baví, pořád zkouším nové recepty a hledám ideální kombinace chutí a vůní. Kromě toho  rozjíždím i kariéru rappera. Píšu si vlastní texty a mám svůj Youtube kanál (tak se mrkni, co všechno se mi honí hlavou a o čem vlastně zpívám). Na Štursovku nedám dopustit, kantoři super, atmosféra taky. :)

Více o mně…

Jakub Březina

absolvent

Nikdo mi nezaplatil, abych tady vystavoval svůj ksicht. Naopak jsem velmi rád, že můžu prezentovat Štursovku, díky které jsem se stal dost dobrým kuchařem. Makám v Rakousku v Alpách a v hotelu připravuju předkrmy, hlavní chody, snídaně i večeře. Dost slušně mě to živí, nestěžuju si. :)

Více o mně…

Antonín Gulaša

student

Jsem vyučený kuchař, ale zjistil jsem, že to není pro mě to pravé ořechové. Takže nyní pokračuju na nástavbě, abych měl maturitu a uvidíme, kam mě vítr zavane. Momentálně mě hodně baví focení a natáčení na poloprofesionální úrovni a vypadá to, že bych se tím mohl do budoucna i živit. Moje první pracovní reference je Štursovka – společně s mým spolužákem Marou jsme natáčeli několik promo videí, fotili portrétové fotografie kantorů a další.

Více o mně…

Marek Zabloudil

student

Jsem vyučený kuchař, ale dodělávám si ještě maturitu. Společně s Tondou jsme blázni do focení, natáčení, takže fotky, na které se díváte, jsem s největší pravděpodobností dělal já. :)

Více o mně…

Libor Jančík

absolvent

Vaření mě šíleně baví, vařím vždy a všude, třeba i dvakrát na Kypru, kam jsem vycestoval díky programu Erasmus+. Protože jsem do přípravy jídel fakt blázen, absolvoval jsem i soutěž mladých kuchařů KU YOUNG CHEF 2019 a postoupil do finále společně se svým kámošem Martinem. Za své úspěchy vděčím i Štursovce, kantoři mě totiž na profesní dráhu připravili skvěle. :)

Více o mně…

Jaroslav Holík

student

Doma mám několik sad nožů, které si pečlivě střežím a nikomu je nepůjčuju. Vaření mě chytlo, myslím si, že jsem docela dobrý a mám chuť se pořád zlepšovat - nejen na praxi v NH hotelu, ale i během zahraničních stáží, které Štursovka pořádá. Byl jsem na Kypru, na Maltě a chystám se do Finska. Po škole budu určitě vařit a možná se jednou dočkám i nějaké té hvězdy, třeba michelinské - jo, ta by se mi líbila. :)

Více o mně…

To zajímavé o oboru už víš, teď je čas na odbornější fakta

Absolvent ovládá přípravu běžných pokrmů české i zahraniční kuchyně, kterou získává ve spolupráci se smluvními pracovišti, zhotovuje pokrmy teplé a studené kuchyně i přípravu restauračních moučníků.

 

Charakteristika školního vzdělávacího programu


Ukončování vzdělávání
Vzdělávání se ukončuje závěrečnou zkouškou po úspěšném absolvování třetího ročníku. Závěrečná zkouška se skládá z písemné zkoušky, praktické zkoušky z odborného výcviku a ústní zkoušky. Všechny tři části zahrnují celou odbornou problematiku daného oboru. Praktická zkouška obsahuje přípravu pokrmů včetně normování a trvá dva pracovní dny.

Metody a formy výuky
Učitelé volí metody podle svých zkušeností a s ohledem na obsah konkrétního učiva a charakter vyučovaného předmětu. Uplatňují vhodnou motivaci, která stimuluje práci žáků a nejčastěji se opírá o zájem o zvolený učební obor. Důraz je kladen na podporování samostatné práce žáků, především na osobní zodpovědnost a samostatnost, schopnost kooperace a týmové spolupráce se záměrem odpovídajícího sebehodnocení a poznání svých možností a ovlivňování žákovských postojů – samostatné práce žáků, skupinové práce, brainstorming, referáty, prezentace písemné, ústní a jiné, společné hodnocení, analýza výsledků. Důležitou složkou teoretické výuky je používání názorných pomůcek v různé formě, které žákovi usnadňují pochopení učiva, jako jsou vzorky, nástěnné obrazy, zvukové nahrávky, instruktážní a výukové video, exkurze. K procvičování a upevňování učiva se využívají různé formy ústních, písemných a praktických cvičení, soutěže, simulační metody, projekty apod.

Praktické vyučování umožňuje žákům využití teoretických poznatků v praxi, ověření a rozšíření odborných znalostí a pěstování dovedností potřebných pro daný obor tak, aby žák získal jistotu při provádění praktických činností, byl samostatný, dokázal prakticky použít nabyté znalosti při řešení a plnění praktického úkolu. Žáci jsou vedeni k odpovědnosti za plnění úkolů a kvalitu vykonané práce jednotlivce i kolektivu. Používané metody rozvíjí komunikační dovednosti, estetické cítění, upevňování pracovních návyků. Metody odborného výcviku jsou doplněny o návštěvy odborných pracovišť, exkurze, kurzy. Velký zájem je o speciální kurzy – např. barmanský kurz, kurz vyřezávání zeleniny, které jsou příležitostí k rozšíření odborných dovedností žáků.

Profil absolventa
Absolvent školního vzdělávacího programu kuchař disponuje kompetencemi pro činnosti v provozovnách veřejného stravování na úseku výroby. Absolvent ovládá způsoby přípravy běžných pokrmů české kuchyně i zahraničních kuchyní, zhotovuje pokrmy teplé, studené kuchyně a připravuje jednoduché moučníky, kontroluje kvalitu provedení práce, esteticky je upravuje a umí správně uchovávat pokrmy. Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravování v pozici zaměstnance. Po nezbytné praxi v oboru je připraven 
na soukromé podnikání v pohostinství.

Dovednosti odborného charakteru:

  • připravuje a uspořádává své pracoviště ve výrobním středisku
  • posoudí vlastnosti jednotlivých druhů potravin a nápojů a zvolí vhodný technologický postup při zhotovování pokrmů
  • orientuje se v technologických postupech přípravy pokrmů
  • orientuje se v recepturách teplých, studených a dietních pokrmů a použije vhodné technologické postupy
  • určuje spotřebu základních surovin a konveniencí, normuje pokrmy a nápoje a kalkuluje jejich ceny
  • kontroluje kvalitu provedené práce
  • sestaví jídelní a nápojový lístek podle gastronomických pravidel a pravidel racionální výživy
  • sestaví slavnostní menu pro slavnostní příležitosti.
     

Informace o oboru:
Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Délka studia: 3 roky
Forma studia: denní forma vzdělávání
Platnost od: 1. 9. 2016