zaměření číšník
Vystuduj u nás číšníka a možná budeš obsluhovat anglického krále (anebo spíš královnu). :)
Naši mistři jsou opravdoví mistři - sálá z nich pozitivní energie, nápady jen srší. Praxi mají v malíčku a ke zkouškám tě perfektně připraví. Organizují i různé odborné kurzy a soutěže. Nikdy nevíš, kdy se certifikát z barmaňáku (nebo jiného kurzu) v životě může hodit. Jestli tě tito kantoři nenaučí správně zakládat příbory, provádět jednoduchou i složitou obsluhu, prezentovat menu, otevírat víno, flambovat palačinky, pak už nikdo! :)
UOV
Namíchám vám takový koktejl, že budete chtít chodit do školy i o víkendech. Zařizuju barmanské a baristické kurzy. Starám se hlavně o číšníky, ze kterých se snažím vymáčknout to nejlepší. Chci, aby se stali špičkami ve svém oboru.
student
Kuchtění a příprava neobvyklých pokrmů mě prostě baví. Na Štursovce jsem se našel a s vybraným oborem jsem spokojený. Kantoři mě dostrkali i do různých soutěží, kde sklízím úspěchy. To ale zdaleka není všechno, povedlo se například osobně poznat rakouského prezidenta Van Der Ballena a jeho ženu v Hofburgu. Zapojil jsem se totiž do projektu Euroučeň a společně s dalšími zahraničními studenty jsme vycestovali do rakouské metropole. Štursovka = jasná volba. :)
UOV
Chceš jednou pracovat v luxusní restauraci se špičkami v oboru gastronomie? Pokud budeš mít
zájem, pomůžu ti. Setkáš se zajímavými lidmi, naučíš se novým věcem. Věřím, že moderní zážitkovou
gastronomii si zamiluješ stejně jako já.
Žáci oboru číšník po absolvování odborné praxe, kterou získají na smluvních pracovištích, zúročí své dovednosti v různých typech kaváren, restaurací, hotelů a dalších stravovacích zařízení.
Charakteristika školního vzdělávacího programu
Ukončování vzdělávání
Vzdělávání se ukončuje závěrečnou zkouškou po úspěšném absolvování třetího ročníku. Závěrečná zkouška se skládá z písemné zkoušky, praktické zkoušky z odborného výcviku a ústní zkoušky. Všechny tři části zahrnují celou odbornou problematiku daného oboru. Praktická část zkoušky trvá dva pracovní dny a zahrnuje přípravu slavnostní tabule včetně legendy, složitý praktický úkol a obsluhu. Obsah a organizace závěrečných zkoušek se řídí platnými předpisy.
Po úspěšném vykonání všech tří částí závěrečné zkoušky žák dosáhl středního vzdělání s výučním listem. Dokladem o dosažení stupně vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list.
Metody a formy výuky
Učitelé volí metody podle potřeb a zkušeností a s ohledem na charakter vyučovaného předmětu. Uplatňují vhodnou motivaci, která stimuluje práci žáků a nejčastěji se opírá o zájem o zvolený učební obor. Důraz je kladen na podporování samostatné práce žáků, především na osobní zodpovědnost a samostatnost, schopnost kooperace a týmové spolupráce se záměrem odpovídajícího sebehodnocení a poznání svých možností a ovlivňování žákovských postojů – samostatné práce žáků, skupinové práce, brainstorming, referáty, prezentace písemné, ústní a jiné, společné hodnocení, analýza výsledků. Důležitou složkou teoretické výuky je používání názorných pomůcek v různé formě, které žákovi usnadňují pochopení učiva, jako jsou vzorky, nástěnné obrazy, zvukové nahrávky, instruktážní a výukové video, exkurze. K procvičování a upevňování učiva se využívají různé formy ústních, písemných a praktických cvičení, soutěže, simulační metody, projekty apod.
Profil absolventa
Absolvent oboru číšník – servírka disponuje kompetencemi pro činnosti v provozovnách veřejného stravování na úseku odbytu. Ovládá základní pravidla a techniku obsluhy podle prostředí a charakteru společenské příležitosti, ve styku s hostem bude připraven jednat profesionálně a komunikovat ve dvou cizích jazycích. Absolvent se uplatní při výkonu povolání ve veřejném i účelovém stravování v pozici zaměstnance. Po nezbytné praxi v oboru je připraven na soukromé podnikání v pohostinství.
Dovednosti odborného charakteru:
Informace o oboru:
Stupeň vzdělání: střední vzdělání s výučním listem
Délka studia: 3 roky
Forma studia: denní forma vzdělávání
Platnost od: 1. 9. 2016